آیا من به یک کارت گرافیک در کامپیوتر خود احتیاج دارم؟

هرچند همیشه مشخص نیست که چه کسی واقعاً به کارت‌های گرافیک نیاز دارد اما بیایید به آنچه آنها هستند و اینکه آیا آنها مناسب برای کامپیوتر شما هستند یا نه نگاهی بیاندازیم.


تفاوت کارت‌های گرافیک (GPU) یکپارچه و اختصاصی

کامپیوتر رومیزی و لپ‌تاپ به نوعی به GPU (واحد پردازش گرافیک) احتیاج دارند. بدونGPU ، هیچ راهی برای نمایش یک تصویر در صفحه نمایش شما وجود ندارد. مهمترین پرسش امروز ما این نیست که آیا شما به GPU احتیاج دارید یا خیر، بلکه این است که آیا شما به یک GPU اختصاصی (یا جدا) نیاز دارید یا خیر، که اکثر مردم از آن به عنوان کارت گرافیک یاد می‌کنند.


واحد پردازش گرافیک یکپارچه: بدون دادن پول اضافه یک GPU بدست می‌آوریم

این روزها بیشتر مادربردها با پردازنده‌های گرافیکی داخلی در مادربرد یا حتی خود پردازنده مرکزی عرضه می‌شوند. چندین دهه است که معمولاً تولیدکنندگان مادربرد یک پردازنده گرافیکی قابل استفاده (البته نه چندان قدرتمند) را در مادربرد قرار می‌دهند. این پردازنده گرافیکی درست درون چیپست مادربرد تعبیه شده است، در این شرایط احتیاج به سخت‌افزار اضافی نیست. با خرید این نوع مادربرد، یک GPU داخلی بدست می‌آورید که می‌تواند تصویر را روی صفحه نمایش شما نشان دهد. طی شش سال گذشته یا تقریباً در همین حدود GPU  یکپارچه در CPU ادغام شده است.

واحد پردازش گرافیک (GPU) یکپارچه بسیار عالی هستند زیرا رایگان‌ و بدون دردسر هستند. حتی لازم نیست به آنها فکر کنید، فقط مادربرد و کلاس CPU مورد استفاده برای مادربرد را سر هم کنید (یا یک کامپیوتر از قبل مونتاژ شده مانند Dell یا Best Buy خریداری کنید) و بعد جایی برای اتصال مانیتور خود دارید.

گرافیک‌های یکپارچه همچنین بسیار کم مصرف هستند. زیرا در حال حاضر توان بسیار کمتری از آنچه در ابتدا از پردازنده استفاده می‌کردند، استفاده می‌کنند و به لطف استاندارد‌سازی آنها، به ندرت با مشکل سازگاری و یا درایور مواجه خواهید شد.

البته، گرافیک یکپارچه نیز دارای نقاط ضعف است. اول اینکه آنها ضعیف هستند یعنی برای خواسته‌های یک کاربر دسکتاپ که ایمیل می‌خواند، وب را مرور می‌کند، اسناد را تهیه می‌کند مناسب هستند. آنهابرای کاربرانی که کارهای بیشتری مانند بازی کردن را انجام می‌دهند مناسب نیستند. در شرایطی که بخواهیم برای بازی کردن آن هم یک بازی مدرن از یک پردازنده گرافیکی یکپارچه استفاده کنیم ممکن است بازی به صورت بریده بریده نمایش داده شود و یا حتی بدتر اصلا بازی را نتوان اجرا کرد.

علاوه بر این، یک GPU یکپارچه از تمام منابع کامپیوتر مانند CPU و RAM استفاده می‌کند. این بدان معناست که هر وظیفه سنگین گرافیکی که به دوش سیستم گرافیک یکپارچه می‌اندازید، مانند نمایش ویدیو، اجرای یک بازی ویدیویی 3 بعدی یا موارد مشابه، مقدار زیادی از منابع سیستم شما را مصرف می‌کند و این موضوع ممکن است برای انجام کارهای دیگر ایجاد مشکل کند.


واحد پردازش گرافیک‌ (GPU) اختصاصی: بدست آوردن پیکسل خوب با قیمت خوب

در طرف مقابل واحد پردازش گرافیک یکپارچه، از نظر قیمت و عملکرد، واحد پردازش گرافیک اختصاصی را پیدا خواهید کرد. واحد پردازش گرافیک‌ اختصاصی، همانطور که از نام آن پیداست، قطعات جداگانه‌ای از سخت افزار هستند که منحصراً به پردازش گرافیکی اختصاص داده شده‌اند. وقتی می‌شنوید کسی می‌گوید، من کارت ویدیوی جدیدی برای کامپیوتر خود خریده‌ام یا برای پخش شبیه‌سازی شلیک سرباز فوق‌العاده 9000 (Super Soldier Simulator Shoot 9000)  به کارت گرافیک جدیدی احتیاج دارم، آنها در مورد واحد پردازش گرافیک اختصاصی صحبت می‌کنند.

نشان دهنده یک کارت گرافیک GTX780 است در اسلات‌های PCIx16 قرار می‌گیرد.

بزرگترین مزیت GPU اختصاصی عملکرد آن است. کارت گرافیک اختصاصی نه تنها دارای تراشه کامپیوتری پیچیده‌ای است بلکه به طور واضح  برای کار پردازش ویدئو، طراحی شده است. آنها دارای رم اختصاصی برای این کار هم است (که معمولاً سریع‌تر و بهینه‌تر از RAM سیستم شما برای این کار است). این افزایش قدرت نه تنها از وظایف بدیهی این کارت است (مانند انجام بازی های ویدیویی) بلکه باعث می‌شود کارهایی مانند پردازش تصاویر در فتوشاپ راحت‌تر و سریع‌تر انجام شود.

علاوه بر افزایش عملکرد بنیادی، کارت‌های GPU اختصاصی نیز به طور معمول نسبت به مادربرد شما، طیف گسترده‌تر و مدرن‌تری از پورت‌های ویدئویی را ارائه می‌دهند. در حالی که مادربرد شما ممکن است فقط دارای یک پورت VGA و DVI باشد،GPU  اختصاصی شما ممکن است دارای این پورت‌ها به علاوه یک پورت HDMI یا حتی پورت‌های تکراری باشد (مانند دو پورتDVI ، که به شما امکان می‌دهد چندین مانیتور را به راحتی به آن متصل کنید).

خوب به نظر می‌رسد، درست است؟ عملکرد بهتر، درگاه‌ها و درگاه‌های بیشتر، چه چیزی بهتر از این است؟ در حالی که همه این چیزها عالی هستند، چیزی به عنوان امکانات رایگان وجود ندارد. اولین و مهم‌ترین، مسئله هزینه است. پردازنده گرافیکی میان رده می‌تواند از 250 تا 500 دلار هزینه داشته باشد و مدل‌های پیشرفته تا 1000 دلار هزینه دارند (اگرچه به ندرت عملکرد خوبی نسبت به هزینه پرداختی ارائه می‌دهند). اگر شما تنها چیزی که نیاز دارید استفاده از دو مانیتور ساده به طور هم‌زمان باشد، پردازنده‌های گرافیکی مبتنی بر طراحی‌های قدیمی حدود 50 – 100 دلار برای شما کافی هستند.

انواع اسلات‌های PCIe را نشان می دهد

علاوه بر این، شما به یک شکاف توسعه دهنده آزاد در مادربرد کامپیوتر خود احتیاج دارید، نه فقط هر شکاف قدیمی،  بلکه یک اسلات (PCI-Express x16 که در بالا دیده می‌شود) برای اکثر قریب به اتفاق کارت‌ها و همچنین یک واحد منبع تغذیه خوب، زیرا کارت‌های گرافیک برق زیادی مصرف می‌کنند و اتصالات تغذیه مناسب برای  GPU شما (البته اگر آنقدر خوب باشد که نیاز به انرژی بیشتری از آنچه که از شکاف PCI دریافت می‌کند احتیاج داشته باشد).

صحبت از مصرف برق شد. افزایش قدرت در الکترونیک به معنای افزایش گرما است، به همین دلیل است که کارت گرافیک‌های پیشرفته فن‎های بزرگی برای خنک نگه داشتن خود دارند. برای سر و صدای بیشتر و گرمای بیشتر آماده باشید، حتی ممکن است برای خنک نگه داشتن سیستم نیاز به ارتقا کیس کامپیوتر و یا فن‌های کیس خود باشید. حتی اگر برای جریان هوا نیازی به، به‌روزرسانی کیس خود نداشته نباشید، ممکن است لازم باشد کیس خود را فقط برای داشتن فضای بیشتر ارتقا دهید تا بتوانید کارت گرافیک‌های مدرن را که دارای اندازه‌های بزرگی هستند را به راحتی درون کیس قرار دهید.


بنابراین آیا شما به یک GPU اختصاصی نیاز دارید؟

اکنون می‌دانید که یک GPU اختصاصی چگونه با کارت گرافیک یکپارچه مقایسه می‌شود، اما چه زمانی به یک کارت گرافیک اختصاصی نیاز داریم؟

در حالی که مراحل انتخاب یک کارت گرافیک خاص نسبت به هر کارت گرافیک دیگر نسبتاً پیچیده است و شما ممکن است زمان زیادی را صرف مقایسه مشخصات آنها با یکدیگر کنید تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید، با این حال روند تصمیم‌گیری در مورد نیاز شما بهGPU  اختصاصی در وهله اول بسیار ساده است. بیایید دو سوال را که در روند تصمیم گیری بسیار مهم هستند، بررسی کنیم.


آیا کارت گرافیک کنونی شما می‌تواند از پس بازی‌ها و برنامه‌های گرافیکی که استفاده می‌کنید بر بیایید یا خیر؟

اولین و مهمترین دلیل این است که GPU اختصاصی توسط مردم برای بازی در نظر گرفته می‌شود. برای تماشای فیلم (حتی فیلم HD) به GPU اختصاصی احتیاج ندارید. برای ایمیل، پردازش متن، یا برنامه‌های نوع مجموعه Office نیازی به GPU اختصاصی ندارید. برای انجام بازی‌های قدیمی حتی به GPU  اختصاصی هم نیازی ندارید، زیرا گرافیک یکپارچه امروز به مراتب بهتر از کارت گرافیک‌های اختصاصی دهه‌های گذشته است.

تصویر یک بازی با گرافیک بالا را نشان می دهد

با این وجود، شما به یک GPU اختصاصی برای بازی‌های سه بعدی مدرن با تمام شکوه و جلال ابریشمی خود احتیاج دارید.

کارت‌های گرافیک برای برخی از افراد غیر گیمر نیز مفید هستند. اگر ویرایش عکس زیادی انجام می‌دهید (نه فقط برش و رفع مواردی از نوع متعادل کردن رنگ، بلکه کارهای فتوشاپ قوی)، ویرایش ویدئو یا هر نوع رندرینگ (هنر سه بعدی، طراحی و غیره) و کارهایی موجود در فتوشاپ مانند استفاده از فیلتر، تاب دادن/تبدیل کردن و غیره، در این شرایط مطمئنا به یک GPU اختصاصی نیاز دارید.


آیا کارت گرافیک فعلی شما می‌تواند از تعداد مانیتورهایی که می‌خواهید پشتیبانی کند؟

اگرچه بیشتر افراد GPU را برای بازی خریداری می‌کنند، اما تعداد قابل توجهی (البته بسیار کمتر) افرادی هستند که کارت گرافیک اختصاصی خریداری می‌کنند تا تعداد مانیتورهای کامپیوتر خود زیاد کنند.

بدون داشتن یک کارت گرافیک اختصاصی، اضافه کردن مانیتورهای اضافی به کامپیوتر شما خطرناک است. برخی مادربردها از چند پورت ویدیویی پشتیبانی می‌کنند. به عنوان مثال مادربرد دارای یک پورت VGA  و DVI است و می‌توانید برای استفاده از هر دو، تنظیمات را در BIOS تغییر دهید، اما اکثر مادربردها دارای این ویژگی نیستند.

راه حل مفید برای دوستداران چند مانیتور، یک پردازنده گرافیکی اختصاصی است که دارای تعداد پورت‌های ویدیویی مورد نیاز آنها باشد.

اگر می‌خواهید دو یا چند مانیتور را بدون فشار آوردن بر کامپیوتر خود یا بدون دستکاری تنظیمات BIOS  اجرا کنید، ساده‌ترین راه برای این کار این است که یک کارت گرافیک خریداری کنید که از تنظیمات مربوط به چند مانیتور به درستی پشتیبانی می‌کند. نیازی نیست که حتما یک کارت گرافیک گران قیمت باشد، فقط یک کارت گرافیکی که تعداد درگاه‌های مورد نیاز شما را پشتیبانی کند کافی است.




مطالبی که شاید برای شما مفید باشد

نحوه نصب مجدد ویندوز بر روی کامپیوتر

چگونگی بررسی نوع و سرعت پردازنده موجود بر روی کامپیوتر

قسمت‎های مختلف مادربرد




1/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید