مفهوم نوشته های برچسب رم (RAM)

معمولا بر روی برچسب رم نوشته هایی وجود دارد که شامل تعدادی عدد و حروف است. به وسیله این نوشته‌ها می‌توان متوجه شد که مدل رم چیست و رم مورد نظر دارای چه ویژگی‌هایی است. در ادامه توضیحات مربوط به بعضی از این علائم آورده شده است. این توضیحات کمک می‌کند تا به نوع حافظه، حداکثر میزان نرخ انتقال داده آن و مواردی از این دست پی برده شود.  

تصویر برچسب‌های 6 عدد رم مختلف


نوع RAM

برای معرفی نوع حافظه چندین روش وجود دارد. در روش اول به طور مستقیم نوع حافظه نوشته می‌شود مثلا DDR1 و یا DDR3. در روش دوم از حرف D استفاده می‌شود مانند D1 و یا D3 که منظور همان DDR1 و DDR3 است. البته گاهی اوقات برای حافظه DDR1 تنها حرف D نوشته می‌شود و این موضوع برای بقیه مدل‌های DDR صادق نیست. در روش سوم نوشتن نوع حافظه به صورت PC1 و یا PC3 است که منظور DDR1 ویا DDR3 است. 


فهمیدن باس حافظه از روی برچسب رم

بر روی برچسب‌ها بعد از DDR3 یا PC3 یک عددی نوشته شده است که این اعداد نشان دهنده باس (Bus) حافظه است. باس حافظه به سرعت حافظه اشاره دارد که در مدل‌های مختلف حافظه متفاوت است. در ادامه حداقل و حداکثر سرعت حافظه‌های مختلف DDR آورده شده است.

  1. حافظه DDR1: حداقل 200 و حداکثر 400 مگاهرتز  
  2. حافظه DDR2: حداقل 400 و حداکثر 1066 مگاهرتز  
  3. حافظه DDR3: حداقل 800 و حداکثر 2133 مگاهرتز  
  4. حافظه DDR4: حداقل 1600 و حداکثر 3200 مگاهرتز  

اگر عددی که بر روی RAM نوشته شده بود عددی بزرگتر از این اعداد بودند، در این صورت این عدد نشان دهنده حداکثر نرخ انتقال داده در RAM بر حسب مگابیت بر ثانیه است. برای بدست آوردن عدد سرعت حافظه یا همان باس حافظه باید این عدد را تقسیم بر 8 کرد.  

مثال 1: عدد 12800 (مگابیت بر ثانیه) تقسیم بر 8 می‌شود 1600 (مگابایت بر ثانیه) که این عدد برابر با سرعت حافظه (1600 مگاهرتز) است و این نشان می‌دهد که حافظه مورد نظر DDR3 است.

مثال 2: عدد 10600 (مگابیت بر ثانیه) تقسیم بر 8 می‌شود 1325 (مگابایت بر ثانیه) که یعنی مدل حافظه DDR3 و سرعت آن 1333 مگاهرتز است. البته ذکر این موضوع در مورد عدد 10600 لازم است چون این عدد رند شده است یعنی اینکه به جای عدد 10666 (1333 ضربدر عدد 8 که می‌شود 10666)، عدد 10600 نوشته می‌شود.

به بیان دیگر پهنای باند حافظه DDR برابر با سرعت حافظه ضربدر عدد 8 است. اعداد مثال زده شده بر روی شکل‌های بالا موجود است.


حروف CL روی برچسب رم

حروف CL روی برچسب حافظه نشان دهنده مقدار تایمینگ یا کلاک حافظه می‌باشد. هر چه مقدار CL کمتر باشد بهتر است.


حرف G

عدد قبل از این حرف بیان کننده ظرفیت حافطه بر حسب گیگابایت است (2GB، 4GB و 32GB)


کلمه اختصاری DIMM

بر روی حافظه‌ها کلمه اختصاری SO-DIMM به معنی این است که این حافظه برای لپ‌تاپ است و کلمه اختصاری U-DIMM یعنی اینکه این حافظه برای کامپیوتر دسکتاپ (شخصی) است. البته ممکن است که این کلمه‌ها نوشته نشده باشند (مانند حافظه‌های هاینیکس (Hynix)).

در ادامه مطلب باید به این موضوع اشاره شود که هر کدام از سازنده‎های حافظه دارای یک نوع خاصی از شماره‌گذاری هستند و برای پی بردن به تمامی موارد نوشته شده بر روی برچسب حافظه باید به سایت سازنده آن حافظه مراجعه شود و فایل مربوط به آن حافظه دانلود و مطالعه شود.

در ادامه برای درک بهتر این مطلب و تمامی اعداد روی برچسب حافظه یک نمونه از حافظه برند هاینیکس (Hynix) به طور کامل توضیح داده شده است.

تصویر بزرگ شده از برچسب رم هاینیکس


جدول توضیحات مربوط به شماره‎های موجود بر روی شکل بالا

شمارهتعریفتوضیحات
1لوگو HynixSK hynix
2ظرفیت ماژولتعداد ذخیره‌ساز DDR3 DRAM در ماژول
3پیکربندی ماژولتعداد ردیف‌های حافظه نصب شده و سازماندهی دستگاه
4فناوری حافظهمحصول DDR3 (به عنوان مثال:PC3L  در 35/1 ولت و 5/1 ولت عملیاتی است)
5پهنای باند و نوع ماژولU: DIMM بدون بافر 240 پین R: DIMM ثبت شده 240 پین V: DIMM ثبت شده VLP 240 پین S: SO-DIMM بدون بافر 240 پین L: LRDIMM 240 پین A: ECC SO-DIMM بدون بافر 240 پین E:  VLP ECC UDIMM 240 پین M: ULP Mini UDIMM 244 پین
6تأخیر زمانی CASتأخیر CAS کلاک‎ها در حداکثر فرکانس کاری
7تجدید نظر SPDسطح اضافات و کدگذاری تجدید نظر JEDEC SPD
8تجدید نظر Gerberفایل طرح مرجع JEDEC استفاده شده برای این طرح
9کشورکشور سازنده
10شماره قطعهشکل شماره‌گذاری بخش ماژول
11کد گزینه ماژولشکل اطلاعات کد گزینه ماژول
12کد فرآیند استفاده داخلی
13سال و هفتهکد سال و هفته‌ای که محصول تولید شده است.


شکل شماره‌گذاری بخش ماژول

تصویر مشخص کردن نوع شماره‌گذاری بخش ماژول DDR3 SDRAM


شکل اطلاعات کد گزینه ماژول

تعاریف مربوط به کدهای موجود بر روی ماژول




مطالبی که شاید برای شما مفید باشد

تفاوت پردازنده‌های Intel Core i3, i5, i7 و Core X چیست؟

آنچه درباره NVIDIA بهینه باید بدانید

تفاوت بین خواب (Sleep) و خواب زمستانی (Hibernate) در ویندوز چیست




4.4/5 - (5 امتیاز)

این پست دارای یک نظر است

  1. محمد

    عالی بود

دیدگاهتان را بنویسید