چیپست یا تراشه مادربرد چیست

چیپست یا تراشه مادربرد وظیفه هماهنگ‎سازی و مدیریت اطلاعات، بین پردازنده و سایر قطعاتی که به مادربرد متصل هستند را برعهده دارد.  

در کامپیوترهای قدیمی، مادربردها از تعداد بسیار زیادی از مدارات مجتمع (IC) یا چیپ (تراشه)، جدا از هم تشکیل شده بودند. در این مادربردها برای هر یک از اجزاء سیستم یک یا چند تراشه یا چیپ (Chip) مورد نیاز بود. مثلا برای موس، کیبورد، کارت گرافیک، کارت صدا و قسمت‎های دیگر احتیاج به یک چیپ جداگانه بود. استفاده از تعداد زیاد چیپ باعث بی‎نظمی و کاهش شدید کارایی برد اصلی می‎شد. با گذشت زمان محققان تصمیم گرفتند تا این چیپ‎ها را یک‎دست کنند. این کار باعث به وجود آمدن چیپست‎ها شد. استفاده از چیپست‎ها باعث منظم‎تر شدن مادربردها و در عین حال افزایش کارایی آنها شد.      

نشان دهنده وجود چیپ‎های بسیار زیاد روی مادربردهای قدیمی
وجود چیپ‎های بسیار زیاد روی مادربردهای قدیمی


چیپست پل شمالی و چیپست پل جنوبی مادربرد

مادربردهای امروزی دارای دو نوع چیپست هستند، چیپست پل شمالی (Northbridge) و چیپست پل جنوبی (Southbridge).

چیپست پل شمالی وظیفه برقراری ارتباط بین پردازنده و اجزائی مانند رم (RAM) و کارت گرافیک (پورت AGP و اسلات PCI-e) را برعهده دارد. چیپست پل جنوبی وظیفه ارتباط بین پردازنده و اجزائی مانند اسلات‎های PCI، کانکتورهای SATA و IDE، درگاه‎های USB، کارت شبکه، پورت‌های ورودی و خروجی را بر عهده دارد.

نشان دهنده چیپست پل شمالی و چیپست پل جنوبی بر روی مادربرد لپ‎تاپ است.
چیپست پل شمالی و چیپست پل جنوبی بر روی مادربرد لپ‎تاپ

نکته مهم در مورد چیپست پل جنوبی این است که این چیپست برای ارتباط با CPU باید اول به چیپست پل شمالی متصل شود و به واسطه این چیپست به CPU متصل بشود (طبق دیاگرام پایین).   

دیاگرام چیپست‎های پل شمالی و جنوبی بر روی مادربرد را نشان می‌دهد.
دیاگرام مادربرد – چیپست‎های پل شمالی و جنوبی

اوایل چیپست پل شمالی در کنار CPU قرار داشت و این موضوع گاهی باعث کند شدن سرعت کامپیوتر می‎شد. کند کار کردن کامپیوتر باعث شد که کارشناسان برای بر طرف کردن این مشکل و افزایش سرعت CPU محل قرارگیری چیپست پل شمالی را تغییر دهند. آنها تصمیم گرفتند که آنرا داخل محفظه خود CPU قرار بدهند.

در ادامه روند پیشرفت تکنولوژی طراحی چیپست‎ها هم پیشرفت کردند. چیپست‎های پل شمالی و پل جنوبی ارتقاء پیدا کردند. این ارتقاء به طور پیوسته ادامه پیدا کرد تا به چیپست‎های امروزی رسید که جای خود را به یک چیپست واحد پیشرفته‎تر داده‌اند. بسیاری از اجزاء کامپیوتر مثل حافظه و کارت گرافیک حالا با این چیپ یکپارچه شده‌اند و مستقیما تحت کنترل CPU اداره می‌شوند. اولویت‌های بالاتر و مهم‌تر واحد کنترل به CPU منتقل شدند و سایر وظایف باقیمانده بر عهده یک چیپ مانند پل جنوبی قرار داده شده است (مطابق دیاگرام پایین).    

نوع طراحی چیپست‎های پل شمالی و جنوبی را نشان می‌دهد

با توجه به تمامی موارد گفته شده باید بیان کرد که چیپست‌ها مشخص می‌کنند که یک مادربرد می‌تواند از چه سخت افزاری استفاده بکند. در نتیجه در هنگام ارتقاء سیستم باید به مدل چیپست توجه ویژه شود. اما برای کسانی که با مباحث سخت‌افزاری آشنایی ندارند خبر خوشحال کننده این است که هنگام ارتقاء سیستم خود فقط کافی است به دفترچه راهنمایی مادربرد مراجعه کنند و آن را مطالعه کنند. با مطالعه این دفترچه به راحتی می‌توان متوجه شد که مادربرد از چه مدل CPU، RAM و کارت گرافیک و غیره پشتیبانی می‌کند.




مطالبی که شاید برای شما مفید باشد

تاخیر زمانی یا CL در حافظه به چه معنا است؟

انتخاب یک کارت گرافیک خوب

چگونگی بررسی نوع و سرعت پردازنده موجود بر روی کامپیوتر




3/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید