هر آنچه درباره صفحه آبی مرگ باید بدانید

صفحه آبی مرگ یا BSOD (Blue Screen Of Death) همیشه یک موضوع ناخواسته است. صفحهBSOD  وقتی ظاهر می‌شود که ویندوز با خطای مهمی روبرو می‌شود که نمی‌تواند آن را بازیابی کند. این موضوع معمولاً در نتیجه خرابی سخت‌افزارها و یا نرم‌افزارها (یا درایورها) در سطح پایین است.


چه عواملی باعث ایجاد صفحه های آبی مرگ می‌شوند

صفحه‌های آبی معمولاً به دلیل مشکلات مربوط به سخت‌افزار کامپیوتر شما یا مشکلات نرم‌افزار درایور سخت‌افزار ایجاد می‌شوند. این صفحه‌ها بعضی اوقات، ممکن است به دلیل مشکلات مربوط به نرم‌افزارهای سطح پایین که در هسته ویندوز اجرا می‌شوند، ایجاد شود. برنامه‌های معمولی معمولاً نمی‌توانند صفحه‌های آبی ایجاد کنند. اگر برنامه‌ای خراب شود، نمایش صفحه آبی بدون استفاده از سیستم عامل اتفاق خواهد افتاد.

هنگامی که ویندوز با خطای توقف روبرو می‌شود، صفحه آبی ظاهر می‌شود. این خرابی مهم باعث خرابی ویندوز می‌شود و در این شرایط دیگر ویندوز کار نمی‌کند. تنها کاری که ویندوز می‌تواند در آن مرحله انجام دهد راه‌اندازی مجدد کامپیوتر است. این موضوع می‌تواند منجر به از دست رفتن داده‌های موجود بر روی نرم‌افزارها شود، زیرا برنامه‌ها فرصتی برای ذخیره داده‌های باز خود ندارند.

وقتی صفحه آبی رخ می‌دهد، ویندوز به طور خودکار یک پرونده (فولدر) به نامminidump  ایجاد می‌کند. این فایل حاوی اطلاعات مربوط به بروز خرابی است و آن را در دیسک شما ذخیره می‌کند. برای کمک به شناسایی علت به وجود آمدن صفحه آبی می‌توانید اطلاعات مربوط به پرونده minidumps را مشاهده کنید.

صفحه‌های آبی نیز بسته به اینکه چه نسخه‌ای از ویندوز را استفاده می‌کنید، کمی متفاوت به نظر می‌رسند. در ویندوز 7 و نسخه‌های قبلی، صفحه آبی بسیار شبیه صفحه ترمینال بود و همه نوع اطلاعات را نشان می‌داد.

نشان دهنده صفحه آبی در ویندوز 7 و قبل تر از آن

در ویندوز 8 و ویندوز 10، صفحه‌های آبی بسیار ساده‌تر هستند.

نشان دهنده تصویر آبی در ویندوز 8 و بالاتر از آن

نسخه‌های قبلی، صفحه‌های آبی به اندازه‌ای سریع ظاهر و از بین می‌رفتند که به هر حال خواندن آن اطلاعات دشوار بود. به هر حال روش‌های ساده‌تری برای بدست آوردن تمام جزئیات مورد نیاز برای عیب‌یابی وجود دارد.


مشخص کنید که هنگام ظاهر شدن BSOD ویندوز دوباره راه‌اندازی شود یا نه

به طور پیش فرض، ویندوز هر زمان که با صفحه آبی مرگ مواجه شود، کامپیوتر را مجدداً راه‌اندازی می‌کند.

اگر می‌خواهید زمان بیشتری برای دیدن جزئیات صفحه آبی داشته باشید (یا فقط مطمئن شوید که این صفحه آبی است که اتفاق افتاده است)، می‌توانید راه‌اندازی مجدد خودکار در BSOD را از صفحه کنترل Windows غیرفعال کنید.  

تصویر مربوط به گزینه شروع مجدد ویندوز به صورت اتوماتیک


مشاهده اطلاعات BSOD

برنامه رایگان نمایش صفحه آبی NirSoft راهی آسان برای مشاهده اطلاعات صفحه آبی است که احتمالاً نتوانستید آن را مطالعه کنید. این برنامه با نمایش اطلاعات موجود در پرونده‌های minidump که در طول BSOD ایجاد می‌شوند، کار می‌کند.

تصویر مربوط به خواندن فایل ایجاد شده توسط رخداد صفحه آبی

این اطلاعات درWindows Event Viewer ، جایی که پیام‌های صفحه آبی در میان پیام‌های خرابی برنامه‌ها و سایر پیام‌های ورود به سیستم پراکنده شده‌اند، نیز در دسترس است.


عیب‌یابی صفحه آبی مرگ یا BSOD

در ویندوزهای 7 ، 8 و 10 می‌توانید با استفاده از مرکز اقدام (Action Center)، اطلاعات صفحه آبی را عیب‌یابی کنید. در ویندوز 7، به بخش Control Panel> System and Security بروید. در ویندوزهای 8 و 10، به بخش Control Panel> Security and Maintenance  بروید. در بخش نگهداری (Maintenance) می‌توانید راه حل‌های مشکلات موجود را بررسی کنید.

تصویر مربوط به بخش Security and Maintenance ویندوز

ویندوزهای 8 و 10 در هنگام راه‌اندازی مجدد کامپیوتر شما پس ازBSOD ، در واقع این مرحله عیب‌یابی را انجام می‌دهند. با این حال، باز هم ممکن است ارزش مراجعه به مرکز اقدام را داشته باشد تا ببینید آیا جزئیات بیشتر یا مراحل اضافی عیب‌یابی وجود دارد یا نه.

اگر ویندوز نتواند به تنهایی مشکل را برطرف کند، بهترین راه برای عیب‌یابی این است که در اینترنت راه حل را جستجو کنید. صفحه آبی یا پرونده minidump را برای خطای خاص مورد نظر بررسی کنید.

ممکن است یک شماره  Stop Errorرا ببینید که چیزی شبیه0x00000024  دارد. یا ممکن است خطایی مانند Driver_IRQL_not_less_or_equal را مشاهده کنید. در هر صورت، جستجوی سریع خطا نتایج خوبی خواهد داشت. در واقع، ویندوزهای 8 و 10 اغلب در هنگام رخ دادن صفحه آبی رنگ توصیه می‌کنند که خطای پیش آمده را در اینترنت جستجو کنید.

تصویر مربوطه بخش توصیه ویندوز برای جستجو درباره علت صفحه آبی را در صفحه آبی مشخص کرده است

اگر در یافتن توصیه‌های خوب برای حل مشکل خود دچار مشکل هستید، نگران نباشید. رویداد BSOD می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در ادامه برخی نکات آورده شده است که شاید به شما کمک کند تا بتوانید بسیاری از صفحه‌های آبی را بر طرف کنید:  

  • استفاده ازSystem Restore : اگر سیستم شما اخیراً شروع به نمایش صفحه آبی کرده است، از System Restore  استفاده کنید تا نرم‌افزارهای سیستم را به حالت قبلی برگرداند. اگر با این کار سیستم درست شد، می‌فهمید که احتمالاً یک مشکل نرم‌افزاری بوده است.
  • اسکن جهت یافتن بدافزار:  بدافزاری که به عمق ویندوز فرو رفته و در سطح پایین ضربه خود را به هسته ویندوز وارد می‌کند، می‌تواند باعث بی ثباتی سیستم شود. کامپیوتر خود را برای یافتن بدافزار اسکن کنید تا اطمینان حاصل کنید که نرم‌افزار مخرب باعث ایجاد باگ نشده باشد.
  • نصب درایورهای به روز شده: درایور نصب شده یا اشکال زدایی اشتباه ممکن است منجر به خرابی سیستم شود. جدیدترین درایورهای سخت‌افزار کامپیوتر خود را از وب سایت سازنده کامپیوتر خود بارگیری کرده و نصب کنید. این کار ممکن است صفحه‌های آبی ناشی از مشکلات درایور را برطرف کند.
  • گزینه Boot Into Safe Mode: اگر کامپیوتر شما هر بار که آن را روشن می‌کنید به رنگ آبی در می آید، سعی کنید آن را در حالت safe mode راه‌اندازی کنید. در حالت ایمن، ویندوز فقط درایورهای ضروری را بارگیری می‌کند. اگر درایوری که به تازگی نصب کرده‌اید باعث ایجاد صفحه آبی ویندوز می‌شود، دیگر نمی‌تواند این کار را در حالت ایمن (Safe Mode) انجام دهد. می‌توانید برای رفع مشکل از حالت ایمن استفاده کنید.
  • مشکلات سخت‌افزاری را بررسی کنید: صفحه‌های آبی می‌توانند به دلیل وجود سخت‌افزار معیوب در کامپیوتر شما ایجاد شوند. حافظه کامپیوتر خود را برای یافتن خطاهای احتمالی آزمایش کنید. درجه حرارت سیستم را بررسی کنید تا بیش از حد گرم نشود. در صورت عدم موفقیت، ممکن است لازم باشد سایر قطعات سخت‌افزاری را آزمایش کنید. همچنین می‌توانید از یک حرفه‌ای درخواست کنید تا این کار را برای شما انجام دهد.
  • نصب مجدد ویندوز: نصب مجدد ویندوز گزینه اصلی است. این کار باعث می‌شود که سیستم عامل فعلی شما به طور کامل از بین برود و یک سیستم عامل جدید جایگزین ‌شود. اگر بعد از این کار کامپیوتر شما به نمایش صفحه آبی ادامه می‌دهد، احتمالاً با مشکل سخت‌افزاری روبرو هستید.
تصویر مربوط به شروع تازه‌سازی سیستم

کامپیوتری که در شرایط کار به درستی کار می‌کند، به هیچ وجه نباید صفحه آبی نمایش بدهد، اما هیچ نرم‌افزار یا سخت‌افزاری کامل نیست. حتی یک کامپیوتر با عملکرد صحیح نیز ممکن است در موارد نادر و بدون دلیل مشخص صفحه آبی را نشان دهد که احتمالاً در نتیجه اشکالات کمیاب درایور یا مشکلات سخت‌افزاری است. اگر کامپیوتر شما به طور منظم در حال نمایش صفحه آبی است، با مشکلی روبرو هستید. اگر هر دو سال یک بار با صفحه آبی مواجه شدید، نگران آن نباشید.




مطالبی که شاید برای شما مفید باشد

BIOS پس از بوت شدن چه کاری انجام می‌دهد

انواع اسلات‌ها در مادربرد

آیا من به یک کارت گرافیک در کامپیوتر خود احتیاج دارم؟




دیدگاهتان را بنویسید