تاخیر زمانی یا CL در رم (RAM) به چه معنا است؟

تاخیر زمانی CL یا (CAS Latency) در رم چیست؟

هنگام خرید رم (RAM) اعدادی برای زمان بندی آنها مانند CL16-18-18-38 یا CL14-14-14-34 یا CL 16-18-18-36 قابل مشاهده است. این اعداد بعد از CL نشان دهنده تأخیر زمانی CAS کیت حافظه است که گاهی CL نیز نامیده می‌شود. اما تاخیر زمانی CL یا (CAS Latency) واقعاً به چه معناست؟ و تأخیر CAS کیت حافظه چه تاثیری در عملکرد آن دارد؟ قبل از پاسخ به این دو سوال باید عنوان شود که اختصار CAS مخفف آدرس ستون بارق (Column Address Strobe) است. کلمه بارق (Strobe) به معنی “سيگنالى که براى آغاز انتقال داده ميان يک دستگاه جانبى و کامپيوتر بکار مى‌رود” است. 

هر چه عدد تأخیر CAS کمتر باشد، بهتر است

تأخیر CAS ماژول حافظه (ستون آدرس بارق (سیگنال)) یعنی اینکه چند چرخه کلاک (ساعت) طول می‌کشد تا ماژول حافظه بتواند به مجموعه خاصی از داده‌ها در یکی از ستون‌های خود دسترسی پیدا کند و بعد آن داده‌ها را در پین‌های خروجی خود در دسترس قرار دهد. شروع این زمان از زمانی که کنترل کننده حافظه به حافظه دستور می‌دهد آغاز می‌شود. به بیان دیگر چند چرخه از کلاک حافظه زمان می‌برد تا حافظه بتواند اطلاعات درخواست شده توسط پردازنده را به آن تحویل بدهد. یک کیت حافظه با CAS 16 برای انجام این کار 16 چرخه کلاک حافظه زمان لازم دارد. با توجه به مطالب گفته شده می‌توان بیان کرد که هر چه تأخیر CAS کمتر باشد، بهتر است.

تاخیر زمانی CL یا (CAS Latency) را می‌توان به چند روش مختلف نام برد. به عنوان مثال یک کیت حافظه با تأخیر CAS 16 می‌تواند با عناوینی مثل CAS 16 یا CL16 یا دارای زمان بندی CAS 16 نام برده شود.

تصویر نشان دهنده میزان تاخیر زمانی رم توسط نرم افزار CPU-Z


کلام آخر

لازم به ذکر است که دو کیت حافظه متفاوت با سرعت انتقال داده یکسان، به عنوان مثالDDR4-3200، می‌توانند زمان بندی CAS متفاوتی داشته باشند. برای مقایسه و درک بهتر می‌توان از دو مدل (1) Team Group Delta Tuf Gaming RGB DDR4-3200 و (2) G.Skill Trident Z Royal DDR4-3200 استفاده کرد.  هر دو آنها دارای سرعت انتقال DDR4-3200 هستند. با این حال، زمان تاخیر CAS آنها متفاوت است که به ترتیب برابر (1) CL16-18-18-38 (CAS 16) و (2) CL14-14-14-34 (CAS 14) هستند.




مطالبی که شاید برای شما مفید باشد

چه زمانی باید درایورهای خود را به‌روز کنید

حافظه پنهان پردازنده چگونه کار می‌کند و انواع آن (L1، L2 و L3) چیست؟

چگونه ببینیم کدام برنامه از تمام ظرفیت پردازنده در ویندوز استفاده می‌کند




دیدگاهتان را بنویسید