اگر بعد از بررسی مشکل به وجود آمده در کامپیوتر به این نتیجه رسیدید که کامپیوتر شما مشکل سخت افزاری دارد یا خراب است، این اولین قدم است. مرحله بعدی مشخص کردن مشکل سختافزاری است.
اگر یک لپتاپ یا کامپیوتر رومیزی سر هم شده خریداری کردهاید و هنوز مدت ضمانت آن تمام نشده است نیازی به پیدا کردن مشکل ندارید. شما میتوانید از فروشنده بخواهید کامپیوتر را برای شما تعمیر کند. اما اگر کامپیوتر شخصی خود را سرهم کردهاید یا میخواهید کامپیوتری را که دارای ضمانت نیست درست کنید میتوانید کارهای زیر را انجام دهید.
صفحه آبی 101: پیغام خطا را جستجو کنید
این موضوع میتواند یک توصیه واضح به نظر برسد. اما جستجوی اطلاعات در مورد پیام خطای صفحه آبی میتواند بسیار کمک کند. بیشتر صفحههای آبی رنگ مرگ که در نسخههای مدرن ویندوز با آن روبرو خواهید شد احتمالاً به دلیل خرابی سخت افزار خواهد بود. صفحه آبی مرگ اغلب اطلاعات مربوط به درایورهای خراب یا نوع خطایی که با آن روبرو شده است را نمایش میدهد.
به عنوان مثال، شما با یک صفحه آبی مواجه شدهاید که “NV4_disp.dll” را به عنوان عامل صفحه آبی معرفی کرده است. با یک جستجوی سریع در Google مشخص خواهد شد که این فایل مربوط به کارتهای گرافیک NVIDIA است. اگر با چنین پیام خطایی روبرو شدید، ممکن است کارت گرافیک شما از کار بیافتد.
وضعیت هارد دیسک را بررسی کنید
هارد دیسکها دارای ویژگی S.M.A.R.T. (نظارت بر خود، تجزیه و تحلیل و تکنولوژی گزارشگری) هستند. ایده اصلی این است که هارددیسک را کنترل میکند و در صورت خرابی متوجه آن خواهد شد. در این هنگام قبل از اینکه دیسک کاملاً خراب شود، اخطار قبلی را به شما ارائه میدهد. این موضوع کاملا صحیح و بدون اشکال نیست. بنابراین حتی اگر هارد دیسک SMART بگوید همه چیز خوب است ممکن است هارد دیسک شما خراب باشد.
در نتیجه، هر نوع پیام خطای SMART نشان دهنده این موضوع است که هارد دیسک شما خراب است. برای مشاهده درستی اطلاعات درایوهای سخت شما که سیستم SMART آن را گزارش میدهد، میتوانید از ابزارهای تجزیه و تحلیل SMART استفاده کنید.

حافظه جانبی (RAM) خود را تست کنید
خرابی RAM میتواند منجر به مشکلات گوناگونی شود. اگر کامپیوتر داده را روی RAM بنویسد و RAM دادههای متفاوتی را بازگرداند آن هم به دلیل عملکرد نامناسبی که دارد، این موضوع ممکن است باعث مشاهده خرابی در برنامه، صفحه آبی و فایلها شود.
برای تست حافظه و بررسی عملکرد صحیح آن، از ابزار تشخیصی حافظه خود ویندوز استفاده کنید. ابزار Memory Diagnostic دادهها را بر روی هر بخش از حافظه RAM شما مینویسد. سپس آنها را بازخوانی میکند و اطمینان حاصل میکند که تمام RAM شما به درستی کار میکند.

سطوح گرما را بررسی کنید
حرارت داخلی کامپیوتر شما چقدر است؟ گرم شدن بیش از حد میتواند باعث دیدن صفحات آبی، خرابی و خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر شود. ممکن است کامپیوتر شما به علت اینکه در یک مکان بسیار گرم قرار دارد، تهویه هوا کم است، فنهای داخل کامپیوتر متوقف شدهاند و یا پر از گرد و غبار هستند، بیش از حد گرم شود.
کامپیوتر شما دمای داخلی خود را کنترل میکند و میتوانید به این اطلاعات دسترسی پیدا کنید. این اطلاعات به طور کلی در BIOS کامپیوتر شما موجود است. اما میتوانید آن را با برنامههایی که اطلاعات سیستم را نمایش میدهند مانند SpeedFan یا Speccy نیز مشاهده کنید. سطح دمای توصیه شده کامپیوتر خود را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که در محدوده مناسب است.
اگر کامپیوتر شما فقط در صورت انجام کاری سنگین بیش از حد گرم میشود، در این شرایط ممکن است مشکلی ایجاد شود. منظور از کارهای سنگین، چیزی شبیه به بازی کردن است که فشار زیادی بر پردازنده (CPU) و کارت گرافیک وارد میکند. توجه داشته باشید که کامپیوتر شما هنگام انجام این کارهای سنگین، نه در حالت بیکار، چقدر داغ میشود.

فشار وارد بر پردازند (CPU) خود را تست کنید
برای تست فشار وارد بر پردازند (CPU) خود میتوانید از ابزاری مانند برنامه Prime95 استفاده کنید. چنین ابزاری، سودمندی پردازنده کامپیوتر شما را برای انجام محاسبات مداوم، کار کردن زیاد و تولید گرما، بررسی میکند. اگر در این شرایط پردازنده شما بیش از حد داغ شود، خطاها یا خرابیهای سیستم را مشاهده خواهید کرد.
اورکلاکرها از Prime95 برای آزمایش فشار وارد بر پردازنده در تنظیمات اورکلاک خود استفاده میکنند. اگر Prime95 با خطایی روبرو شود، برای اطمینان از خنکتر و پایدارتر بودن پردازنده، پردازنده را از حالت اورکلاک خارج میکند. این یک روش خوب برای بررسی این موضوع است که آیا پردازنده شما تحت فشار ثابت است یا خیر.

کارت گرافیک خود را تست کنید
همچنین میتوانید آزمایش فشار آوردن را در مورد کارت گرافیک خود انجام دهید. به عنوان مثال، اگر درایور کارت گرافیک شما هنگام بازی کردن به درستی کار نکند، بازی خراب میشود یا اشکال گرافیکی عجیب و غریب مشاهده میکنید. برای بررسی و یافتن مشکل احتمالی در کارت گرافیک میتوانید یک ابزار معیار گرافیکی مانند3DMark را اجرا کنید. این برنامه کارت گرافیک شما را تحت فشار قرار میدهد. اگر هنگام اجرای این برنامه کارت گرافیک بیش از حد گرم شود یا دچار مشکل شود، در این صورت مشکلات گرافیکی، خرابی یا صفحههای آبی را مشاهده خواهید کرد.
اگر هنگام اجرای این آزمایش کارت گرافیک خوب کار میکند اما در انجام یک بازی خاص با مشکل روبرو هستید، ممکن است مشکل از آن بازی باشد.

قطعه مورد نظر را عوض کنید
تشخیص هر خرابی در سخت افزار ها آسان نیست. اگر مادربرد یا منبع تغذیه نامناسبی دارید، مشکلات آنها فقط ممکن است از طریق مشکلات عجیب و غریب گاه به گاه با سایر اجزا آشکار شود. تشخیص اینکه آیا این اجزا مشکلی ایجاد میکنند یا نه، دشوار است، مگر اینکه کاملاً آنها را تعویض کنید.
در نهایت، بهترین راه برای تعیین نقص یا خرابی یک سخت افزار، تعویض آن است. به عنوان مثال، اگر فکر میکنید کارت گرافیک شما باعث آبی شدن صفحه کامپیوتر شما شده است، کارت گرافیک را از کامپیوتر بیرون آورده و یک کارت گرافیک جدید را جایگزین کنید. اگر همه چیز خوب کار میکند، احتمالاً کارت گرافیک قبلی شما خراب است.
تعویض قطعات برای کسانی که قطعات اضافه به همراه ندارند آسان نیست، اما روش ایده آل برای عیبیابی است. عیب یابی همه چیز به صورت آزمون و خطا است و جابجایی اجزای کامپیوتر به شما این امکان را میدهد که مشخص کنید کدام جز واقعاً باعث ایجاد مشکل شده است.
مطالبی که شاید برای شما مفید باشد
غیر فعال کردن برنامههایی که هنگام بالا آمدن ویندوز راهاندازی میشوند
سرعت ساعت (کلاک) پردازنده چیست؟