تفاوت بین کارت‌های PCI، PCI-X و PCIe

در این پست به تفاوت های بین کارت‌های PCI، PCI-X و PCIe پرداخته شده است.


روش کار

تفاوت اصلی بین کارت PCI و PCI-X با کارت PCIe در انتقال داده به صورت موازی در مقابل انتقال داده به صورت سریال است. کارت‌های شبکه PCI و PCI-X از استاندارد اصلی PCI پیروی می‌کنند، که یک ساختار باس (BUS) اشتراکی کلاسیک با تمام وسایل جانبی متصل شده به کامپیوتر است که از یک گذرگاه به طور موازی استفاده می‌کنند. به طور خاص داده‌ها به طور همزمان در چندین خط ارسال و دریافت می‌شوند. کارت‌ها معمولا هنگام برقراری ارتباط با کامپیوتر باید در باس منتظر بمانند تا به نوبت داده‌های آنها پردازش بشود.

در این شرایط با افزایش دستگاه‌های اضافه شده عملکرد کلی سیستم پایین می‌آید. کارت PCI-E اما از یک سری گذرگاه سریال اختصاصی به شبکه استفاده می‌کند که شباهت زیادی به یک شبکه داخلی دارد. بنابراین هر دستگاه جداگانه باس خود را دارد که سیستم باس کارآمدتری ایجاد می‌کند. توجه داشته باشید که یک اتصال سریال با یک کلاک (ساعت) بالاتر می‌تواند با سرعت چندین خط موازی انتقال داده با همان حجم انتقال داده مطابقت داشته باشد.

در شکل پایین روش کار PCI و PCI-X در مقابل PCIe را مشاهده می‌کنید.

نشان دهنده روش کار انواع اسلات PCI


سایز اسلات

وقتی که صحبت از اندازه اسلات‌های مادربرد می‌شود، اسلات PCI در مقابل PCI-X و PCI در مقابل PCIe تفاوت زیادی دارند. عرض‌های کارت‌های PCI متداول نسخه‌های 32 بیتی و 64 بیتی است. کارت PCI-X (فقط با پهنای 64 بیت) از نظر طولی شبیه به کارت PCI نسخه 64 بیتی است. اسلات‌های معمولی PCI نسخه 32 بیتی دارای طول 85 میلی‌متر هستند. بیشتر کارت‌های شبکه PCI-X از اسلات نسخه 64 بیتی به طول 130 میلی‌متر استفاده می‌کنند.

در نتیجه‌، اسلات‌ها و کارت‌های شبکه مربوطه فضای زیادی را در مادربرد اشغال می‌کنند. اما کارت‌های  PCIe فقط می‌توانند در اسلات‌های PCIe  طراحی شده برای آنها قرار بگیرند. اندازه اسلات بستگی به مقدار خطوطی دارد که گذرگاه PCI-E از آن استفاده می‌کند، که به صورت x1 ،  x8و غیره مشخص شده است. این اعداد نشان دهنده تعداد خطوط پیشنهاد شده اسلات است. اسلات PCI-E x1 فقط یک خط دارد که تقریبا هیچ جای مادربرد را اشغال نمی‌کند و اسلات PCI-E x32 که دارای 32 خط است از نظر اندازه مانند اسلات‎های PCI-X است.

نشان دهنده انواع اسلات‌های PCI


پهنای باند 

همان‌طور که قبلاً گفته شد، کارت PCI دارای دو نسخه 32 بیتی و 64 بیتی است که به ترتیب با سرعت 33 مگاهرتز و 66 مگاهرتز کار می‌کنند. پهنای باند بالقوه 133 مگابایت در ثانیه در باس 32 بیت در سرعت کلاک 33 مگاهرتز (پیکربندی استاندارد)، 266 مگابایت بر ثانیه در باس 32 بیت در سرعت کلاک 33 مگاهرتز یا باس 64 بیت در سرعت کلاک 66 مگاهرتز و 533 مگابایت در ثانیه در باس 64 بیت در سرعت کلاک 66 مگاهرتز کار می‌کنند.

اکثر اسلات‌های شبکه PCI-X فقط 64 بیتی هستند و به طور معمول با سرعت 66 مگاهرتز، 100 مگاهرتز، 133 مگاهرتز تا 533 مگاهرتز با نسخه 2 PCI-X کار می‌کنند و حداکثر سرعت انتقال 06/1 گیگابایت در ثانیه را دارند. در مورد کارت PCIe، یک جهش بزرگ در پهنای باند بالاتر حاصل شده است. پهنای باند بسته به اندازه کارت و نسخه آن از 250 مگابایت در ثانیه تا چندین گیگابایت در ثانیه در هر خط متفاوت است. حداکثر پهنای باند PCIe 5.0 x1 معادل 9/3 گیگابایت در ثانیه است. در جدول پایین موارد گفته شده به طور خلاصه آورده شده است.

نوعروش کارنوع باسسرعت کلاک (ساعت)سرعت انتقال
PCIارسال موازی32 بیت 64 بیت33MHz
66MHz
133MB/s, 266MB/s
266MB/s, 533MB/s
PCI-Xارسال موازی64 بیت66MHz
100MHz
133MHz
(تا حدود 533MHz)
533MB/s;
800MB/s;
1066MB/s
PCIe (نسخه PCIe 1.0 8x)ارسال سریال8 بیت2.5GHz3GB/s




مطالبی که شاید برای شما مفید باشد

پردازنده‌های چندگانه، هسته‌ها و چند رشته‌ای

تفاوت MHz و MT/s در چیست؟

نحوه استفاده از DirectX Diagnostic در ویندوز




2.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید