مادربرد مهمترین قطعه یا بخش یک کامپیوتر است. قطعات دیگر کامپیوتر یا به طور مستقیم یا به وسیله یک سیم به مادربرد متصل میشوند. در این مطلب سعی بر آن بوده که تمامی قسمت های مختلف مادربرد توضیح داده شود. در تصویر پایین قسمت های مختلف مادربرد مشخص شده است و در ادامه توضیحاتی درباره هر کدام بیان شده است.

1- سوکت سی پی یو (CPU)
این قسمت مهمترین بخش و محل قرارگیری CPU است. بسته به نوع مادربرد ظاهر و در عین حال نوع قرارگیری CPU بر روی آن متفاوت است. نکته مهم در رابطه با این قسمت این است در هنگام جاگذاری CPU باید مراقب باشیم که فشار بیش از حد به این بخش وارد نشود. معمولا در کامپیوترهای معمولی شاهد تنها یک سوکت هستیم اما در کامپیوترهای خاص مانند سرورها شاهد 2 یا 4 عدد سوکت هستیم.

2- پایه نگهدارنده فن سی پی یو (CPU)
از این بخش برای اتصال فن و هیت سینک سی پی یو به مادربرد استفاده میشود. باید توجه کرد که قبل از قرارگیری فن سی پی یو باید CPU را در جای خود قرار داد و بعد بر روی CPU مقداری خمیر سیلیکون ریخته شود و بعد از آن فن را بر روی CPU قرار داد و محکم کرد. فن CPU به دو صورت کلی به مادربرد متصل میشود یا به یک پایه پلاستیکی که بر روی مادربرد موجود است متصل میشود یا به وسیله چهار پین پلاستیکی به بدنه مادربرد متصل میشود.

3- جامپر برق فن CPU
با اتصال سوکت برق فن CPU به این بخش برق آن تامین میشود و با روشن شدن کامپیوتر فن هم شروع به کار میکند.

4- اسلاتهای رم
از این قسمت برای اتصال رم به مادربرد استفاده میشود. با توجه به نوع مادربرد تعداد و در عین حال نوع آنها متفاوت است. در مدلهای قدیمی از رم SD استفاده میشد اما در حال حاضر از انواع رم های مدل DDR استفاده میشود.

5- رابط (کانکتور) پاور (Power connector)
توسط این ورودیها برق مورد نیاز مادربرد و قطعاتی که بر روی آن قرار دارد تامین میشود.

6- رابط (کانکتور) آی دی ایی (IDE)
جهت اتصال کابل IDE (Integrated Drive Electronics) به مادربرد از آن استفاده میشود. این نوع اتصال را میتوان بر روی مدلهای قدیمی هارد دیسکها، درایوهای CD و DVD، Floppy مشاهده کرد.

7- رابطهای (کانکتورهای) ساتا (SATA)
از این رابطها برای اتصال کابل SATA (Serial Advanced Technology Attachment) به مادربرد استفاده میشود. این نوع کابل همراه هارد دیسک یا درایوهایی که از این نوع رابط استفاده میکنند قابل مشاهده است. معمولا 4 عدد از این نوع رابطها بر روی مادربرد وجود دارد اما امکان دارد که تعداد آنها بیشتر یا کمتر هم باشد.

8- باتری مادربرد
این باتری وظیفه تامین برق مورد نیاز ساعت سیستم و تنظیمات بایوس (BIOS) جهت بوت شدن کامپیوتر هنگام روشن شدن را بر عهده دارد.

9- جامپرهای پنل جلویی کیس
از این جامپرها برای اتصال سیمهای کیس (مانند چراغهای جلوی کیس، کلید روشن و خاموش و کلید ریست) به مادربرد استفاده میشود. بسته به نوع مادربرد تعداد و محل قرارگیری آنها متفاوت است.

10- جامپرهای یواسبی (USB)
اگر بر روی پنل جلویی کیس پورت USB وجود داشته باشد میتوان آنها را با این جامپرها به مادربرد متصل کرد و از آنها استفاده کرد.

11- اسلات پیسیآی (PCI)
از اسلاتهای PCI (Peripheral Component Interconnect) برای اتصال کارتهای صدا، مودمف تلویزیون، شبکه و غیزه مورد استفاده قرار میگیرند. تعداد و جای قرارگیری آنها در مادربردهای مختلف متفاوت است.

12- اسلات کارت گرافیک
از اسلات AGP (Accelerated Graphics Port) یا PCI Express برای اتصال کارت گرافیک به مادربرد استفاده میشود.

13- اتصال دهندههای متفرقه و جامپرها
از این اتصالات برای متصل کردن فنهای کیس، اسپیکرها و غیره استفاده میشود. محل قرارگیری آنها هم در مادربردها متفاوت است و برای استفاده از آنها باید به دفترچه راهنمای مادربرد مراجعه کرد.
14- چیپست یا تراشه (Chipset)
چیپست یا مجموعهای از تراشهها، در کامپیوتر به مجموعهای از اجزای الکترونیکی در یک مدار مجتمع گفته میشود که وظیفه مدیریت جریان دادهها بین پردازنده، حافظه و قسمتهای جانبی کامپیوتر را بر عهده دارد. چیپستها را معمولا به گونهای طراحی میکنند تا توانایی کار با تعداد مشخصی از پردازندهها (CPU) را داشته باشد. نقش چیپستها به جهت داشتن وظیفه کنترل ارتباط بین پردازنده و وسایل جانبی که به کامپیوتر وصل شدهاند بسیار مهم است. چیپستها نقش بسیار مهمی در تعیین عملکرد سیستم ایفا میکنند.
15- پورتهای ورودی و خروجی
از این پورتها برای اتصال دستگاههای USB، موس، کیبورد، اتصال کابل شبکه، اتصال کابل سریال (موازی) پرینتر، فیشهای اسپیکر و میکروفون و …. استفاده میشود.

مطالبی که شاید برای شما مفید باشد
چگونگی بررسی نوع و سرعت پردازنده موجود بر روی کامپیوتر
تاخیر زمانی یا CL در حافظه به چه معنا است؟
BIOS پس از بوت شدن چه کاری انجام میدهد
واقعا ممنون اطلاعات کامل و مفید بود.
با سلام
خوشحالم که توانستم نظر شما را جلب کنم.
با تشکر