به راحتی میتوان کارت گرافیک خوب را تشخیص داد. یک کارت گرافیک برتر حافظه زیاد و پردازنده سریع دارد. غالباً از نظر ظاهری بیش از هر قطعه دیگر موجود در داخل کیس دارای جذابیت است. بسیاری از کارتهای ویدئویی با عملکرد بالا یا دارای فنهای بزرگ و یا دارای سینکهای بزرگ برای دفع گرما هستند.
اما یک کارت سطح بالا، قدرت پردازش گرافیکی بیش از آنچه که اکثر مردم به آن نیاز دارند را تأمین میکند. افرادی که از کامپیوتر خود در درجه اول برای ارسال پست الکترونیکی، پردازش کلمه یا وبگردی استفاده میکنند، میتوانند تمام پشتیبانیهای گرافیکی لازم را روی مادربرد با گرافیک یکپارچه پیدا کنند. کارت میان رده برای اکثر گیمرهای معمولی کافی است. افرادی که به قدرت پردازش گرافیکی یک کارت سطح بالا نیاز دارند شامل علاقه مندان به بازی و افرادی هستند که کارهای گرافیکی سه بعدی زیادی انجام میدهند.
معیار اندازهگیری عملکرد یک کارت گرافیکی خوب، نرخ فریم آن است که با فریم در ثانیه اندازهگیری میشود (Frames Per Second – FPS). نرخ فریم توانایی کارت در نمایش چند تصویر کامل در هر ثانیه را توصیف میکند. چشم انسان میتواند در هر ثانیه حدود 25 فریم را پردازش کند. اما بازیهای با حرکت سریع به سرعت فریم حداقل 60 نیاز دارند تا انیمیشن و پیمایش روان فراهم شود. اجزای نرخ فریم عبارتند از:
- مثلث یا رئوس در ثانیه: تصاویر 3 بعدی از مثلث یا چند ضلعی ساخته شدهاند. این معیار اندازهگیری بیان میکند که واحد GPU با چه سرعتی میتواند کل چند ضلعی یا رئوس تعیین کننده آن را محاسبه کند. به طور کلی، این معیار شرح میدهد که کارت با چه سرعتی چارچوب سیمی تصویر را میسازد.
- نرخ پر کردن پیکسل: این معیار اندازهگیری بیانگر این است که GPU میتواند در ثانیه چند پیکسل را پردازش کند. یعنی اینکه با چه سرعتی میتواند تصویر را به پیکسل تبدیل کند.
سختافزار کارت گرافیک مستقیماً روی سرعت آن تأثیر میگذارد. این مشخصات سختافزاری است که بیشترین تأثیر را در سرعت کارت و واحدهایی دارد که برای انتخاب یک کارت برتر مد نظر قرار گرفته میشود. این مشخصات عبارتند از:
- سرعت ساعت واحد GPU (مگاهرتز)
- اندازه گذرگاه حافظه (بیت)
- مقدار حافظه موجود (مگابایت)
- نرخ ساعت حافظه (مگاهرتز)
- پهنای باند حافظه (گیگابایت در ثانیه)
- سرعت RAMDAC (مگاهرتز)
پردازنده و مادربرد رایانه نیز نقشی اساسی دارند، زیرا کارت گرافیک خیلی سریع نمیتواند توانایی مادربرد در ارائه سریع داده را جبران کند. به همین ترتیب، اتصال کارت به مادربرد و سرعتی که میتواند از پردازنده (CPU) دستورالعمل دریافت کند، بر عملکرد آن تأثیر میگذارد.
مطالبی که شاید برای شما مفید باشد
حافظه پنهان پردازنده چگونه کار میکند و انواع آن (L1، L2 و L3) چیست؟
چگونه ببینیم کدام برنامه از تمام ظرفیت پردازنده در ویندوز استفاده میکند
BIOS پس از بوت شدن چه کاری انجام میدهد