در حالی که AMD در حال تاخ تو تاز است، اینتل با فاصله زیادی انتخاب شماره یک پردازنده های کامپیوتری است. پردازنده های هستهای، تراشههای خوبی برای کامپیوترهای رومیزی و لپ تاپ هستند، اما تفاوت بین Intel Core i3, i5, i7 و Intel Core X در چیست؟
پردازنده هستهای (Core Processor) چیست؟
پردازنده های Intel Core برای اولین بار در اواسط سال 2006 روی کامپیوترهای رومیزی نصب شدند و جایگزین خط Pentium شدند که پیش از این، پردازندههای پیشرفته اینتل را تشکیل میدادند.
نامهای Core i در اصل دستهبندی سطح بالایی هستند که به تشخیص اختلاف پردازندهها در یک نسل معین کمک میکنند. نام خاص Core i به این معنی نیست که پردازنده تعداد مشخصی هسته دارد و همچنین ویژگیهایی مانند چند رشتهای (Hyper-Threading) را تضمین میکند. قابلیت چند رشتهای به پردازنده اجازه میدهد دستورالعملها را سریعتر پردازش کند.
مشخصات ویژگیها میتواند بین نسلها تغییر کند. با پیشرفت تکنولوژی، ایجاد قطعات با عملکرد بالاتر در عین حال ارزانتر میشود. همچنین بدان معنی است که ویژگیهایی که مثلا در Core i3 یافت میشوند، در کلاسهای دیگر وجود ندارد.
عملکرد کلی در پردازندههای مشابه نیز بین نسلها تغییر میکند. بهبودهای ناچیزی که در نحوه پردازش اطلاعات پردازندهها (CPU) صورت گرفته است منجر به عملکرد بهتر، گاهی اوقات، با سرعت کلاک کمتر از خانواده قبلی پردازندهها میشود .
بنابراین، تفاوت بین عناوین Core i3، Core i5، Core i7 بیشترین اهمیت را در نسل مربوط به خو دارند. به عنوان مثال، یک نسل هفتم Kaby Lake – Core i7 و یک نسل سوم Ivy Bridge – Core i7 ممکن است با سرعتهای مشابه با تعداد هستههای مشابه کار کنند. اگرچه پردازنده جدیدتر همچنان عملکرد بهتری دارد.
پردازنده Intel Core i3
پردازنده های Core i3 اینتل، اولین نام در این نسل از پردازندهها است. به طور کلی، پردازندههای Core i3 تعداد هسته کمتری نسبت به پردازندههای با درجه بالاتر دارند. نسلCore i3 با پردازندههای دو هستهای آغاز به کار کردند. اما برای نسلهای جدیدتر، این تعداد هسته در پردازندههای رومیزی به چهار عدد رسیده است.
پردازندههای دو هستهایCore i3 ، همچنین دارای چهار رشته هستند که به آنها Hyper-Threading نیز میگویند. اینتل در نسلهای اخیر Core i3 تصمیم گرفته است که تعداد رشتهها را دو برابر نکند. در عوض، در حال ساخت پردازنده مرکزی با چهار هسته و چهار رشته است.
پردازنده های Core i3 همچنین دارای حافظه پنهان کمتری (حافظه داخلی) هستند. آنها حافظه (RAM) کمتری نسبت به پردازندههای مدل Core دیگر پشتیبانی میکنند و سرعت کلاک متفاوتی دارند.
Intel Core i5
یک قدم فراتر از مدل Core i3، مدل Core i5 قرار دارد. مدل Core i5 به طور معمول فاقد Hyper-Threading است، اما هستههای آن بیشتر است (در حال حاضر، شش هستهای و سریعتر از Core i3 چهار هستهای است). قطعات Core i5همچنین به طور کلی دارای سرعت کلاک بالاتر، حافظه نهان (کش) بیشتر هستند و میتوانند حافظه (RAM) بیشتری را پشتیبانی کنند. گرافیک یکپارچه نیز در این مدل کمی عملکرد بهتری دارد.
پردازندههای Core i5 جدید با قابلیت Hyper-Threading در لپتاپها استفاده میشود، اما در کامپیوترهای رومیزی استفاده نمیشود.
Intel Core i7
از سال 2017، پردازندههای Core i7 دارای Hyper-Threading بر روی کامپیوترهای رومیزی قرار گرفتند، اما نسلهای اخیر چنین نیستند. تعداد هستههای این پردازندهها (در نسل نهم تا هشت عدد هم رسید) از پردازندههای Core i5، حافظه پنهان بیستر و عملکرد گرافیکی برتری دارند، اما ظرفیت حافظه (RAM) قابل پشتیبانی آنها با Core i5 برابر است (البته ممکن است در آینده تغییر کند).
Intel Core i9
پردازنده Core i9 جدیدترین پردازنده نسل Intel Core است. این نسل دارای پردازندههای با عملکرد عالی هستند (مانند Core i9-9900K).
در سطح Core i9 در پردازندههای نسل نهم فعلی، شاهد هشت هسته، 16رشته، یک حافظه پنهان بزرگتر از پردازندههایCore i5، سرعت کلاک بیشتر (تا 5 گیگاهرتز) هستیم. با این حال، پردازندهای Core i9 همچنان حداکثر ظرفیت حافظه قابل پشتیبانی در پردازنده Core i5 را دارند.
پردازنده Intel Core X
اینتل همچنین دارای مجموعهای از پردازندههای جذاب و پیشرفته رومیزی (HEDT) برای علاقهمندان، گیمرها، سازندگان محتوا یا هر کس دیگری است که به چنین سطح عملکردی نیاز دارد.
در اکتبر 2019، اینتل بخش جدید Core X را اعلام کرد که از 10 تا 18 هسته دارد ( پردازندههایCore i9 حداکثر هشت هسته دارند). آنها شامل قابلیت Hyper-Threading و ساعتهای تقویت کننده هستند، هرچند لزوما بالاتر از پردازندههای Core i9 نیستند. آنها همچنین دارای تعداد خطوط PCIe بیشتری هستند و ازRAM بیشتری پشتیبانی میکنند و TDP بسیار بالاتری نسبت به سایر قطعات Core دارند.
کدام یک را باید بخریم؟
تعیین هسته به بهبودهای نسبی در یک نسل خاص از پردازندهها اشاره دارد. با افزایش تعداد هسته، توانایی پردازندهها نیز افزایش مییابد. این تواناییها شامل تعداد هسته بالاتر، سرعت کلاک بیشتر، حافظه پنهان بیشتر و توانایی پشتیبانی از RAM بیشتر. در Core X نیز معمولاً مسیرهای PCIe بیشتری وجود دارد.
اگر گیمر هستید، به دنبال Core i7 و بالاتر باشید. قطعا میتوانید با Core i5 جدیدتر بازی کنید، اما با Core i7 به بالا آینده نگری بیشتری خواهید داشت. سازندگان محتوا باید به پردازندههای Core i7 و Core i9 چشم داشته باشند.
برای کارهای روزمره، مانند جستجو در وب، صفحه گسترده و پردازش کلمه،Core i3 کار را انجام میدهد.
نکتهای که باید هنگام خرید به خاطر داشته باشید این است که همه پردازندههای Intel Core دارای گرافیک یکپارچه (گرافیگ آنبرد) نیستند. نام پردازندههایی که از گرافیک یکپارچه پشتیبانی نمیکنند با حرف F خاتمه مییابد مانند:Core i3-9350KF ،i5-9600KF وi9-9900KF.
مطالبی که شاید برای شما مفید باشد
کلید میانبر مخفی ویندوز جهت راهاندازی مجدد درایور کارت گرافیک
چرا رمز ورود ویندوز برای محافظت از دادههای شما کافی نیست